Choď na obsah Choď na menu

Pomorie /Поморие/

3. 2. 2011

Obrázok Pomorie je prímorské mestečko (14 600 obyvateľov, ale v zime je ich oveľa menej, veľa obyvateľov chodí za prácou do zahraničia), má výhodnú polohu 18 km južne od Nesebaru, 20 km severovýchodne od Burgasu, leží na úzkom skalnatom polostrove. Založili ho ako Anchialo v 5. stor. p. n. l. grécki presídlenci z mesta Apollonia Pontia (dnešný Sozopol). Mesto zmenilo svoj názov až v r. 1934. Ešte i dnes sa každá druhá reštaurácia, či iné podniky volajú Anchialo.

Pomorie je známe krásnymi plážami s hnedým železitým pieskom (jedna mestská pláž má čierny piesok zafarbený od mangánu), nábrežnými bulvármi a promenádami, malebným rybárskym prístavom, bahennými kúpeľmi (ide o najväčšie balkánske sanatórium) na liečbu reumatizmu, ischiasu, astmy, lupienky, iných kožných, a tiež nervových a gynekologických ochorení (na liečbu sa využíva limanové bahno, ktoré sa ťaží z dna Pomorijskeho jazera a liečivý účinok má aj železitý piesok na miestnych plážach).

V mestečku sa ťaží morská soľ, ktorá sa získava odparovaním vody zo soľných jazier obklopujúcich Pomorie.V okolí mesta sa vyrába kvalitné biele i červené víno -„Pomorijski dimjat“, koňak „Pomorie“, rakija a brandy „Slnčev brjag“. Na začiatku Pomoria je veľký podnik práve na výrobu koňaku, denne sa v ňom vyrobí okolo 50 tis. litrov tohto obľúbeného a chutného nápoja.

V Pomorí je aj niekoľko historických zaujímavostí ako napr. kláštor sv. Juraja Veľkomučeníka (Sveti Velikomučenik Georgi) z r. 1856 s ikonami z 18.-19. stor. a 17 metrov vysokou zvonicou. Je to jediný mužský kláštor v krajine,je voľne prístupný turistom, ktorí si môžu vypočuť spev miestnych mníchov, ktorí vlastne celý deň nič nerobia, len sa modlia, vyrábajú rakiju, následne ju ochutnávajú a potom spievajú v kostolíku.

Vzácna je veľká kupolová trácka hrobka z 3.-4. stor. v kombinácii s rímskym mauzóleom nachádzajúcim sa južne od mesta, stavba je zaujímavo architektonicky riešená.

Mesto by vlastne vyzeralo ako historické mestečko Nessebar ak by v r. 1906 nevyhorelo. Zachovalo sa iba zopár pôvodných domov a starý kostolík Premenenia Pána (Preobraženie Gospodne) z r. 1765 v jednom cípe starého mesta. Ďalší kostol sa nachádza v centre mesta, pochádza z 19. st.

V Pomorí sa tiež nachádzajú dve múzeá – historické, v ktorom môžete vidieť staré mince, džbány, šperky, kosti. Druhé je múzeum soli, ktoré je jediné vo východnej Európe špecializované na ukážky technológie výroby soli z morskej vody.

Okrem týchto zaujímavostí sa nachádzajú v Pomorí rôzne reštaurácie s výbornými cenami, diskotéky, obchodíky, stánky so suvenírmi a dlhé pláže s hotelmi rôznych kategórií. To všetko zaručuje skvelú dovolenku pre každého.

Obrázok

Z vlastnej skúsenosti: Kto nehľadá luxus, ale odpočinok, príjemných ľudí, dobré ceny a pláže s menším počtom turistov, ten si Pomorie zamiluje.

Výborná reštaurácia sa nachádza pri hlavných plážach v Starom meste - volá sa Amfora (ľudia jej hovoria aj Mária). Majiteľka rozpráva po slovensky, personál je rýchly a ceny prijateľné. Pre milovníkov zákuskov, tortičiek a ostaných sladkých dobrôtok mám dobrú správu. Blízko hlavnej autobusovej stanice (avtogara centr) sa nachádza cukráreň Zacharo. Prostredie je moderné, čisté, klimatizované, dokonca sa pri terase nachádza detské ihrisko. No a ten výber zákuskov...! Treba vyskúšať!

 

Náhľad fotografií zo zložky Pomorie

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.