Choď na obsah Choď na menu

Nesebar /Несебър/

21. 2. 2011

Obrázok

Nesebar je nádherné letovisko ležiace na skalnatom poloostrove 35 km severne od Burgasu, dnes už pokročilou výstavbou nadväzuje na Slnečné pobrežie. Ide o historicky významné miesto zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Kroky skoro každého turistu vedú práve do Nesebaru. Očarí vás dych histórie, starobylé uličky, typické drevené domčeky, množstvo kostolíkov a nádherný výhľad na more. V mestečku sa konajú každoročne mnohé festivaly a slávnosti, ktoré lákajú množstvo turistov. Nezabudnuteľná je prechádzka popri zachovaných byzantský hradbách, i romanticky pôsobiaci prístav. Už pri vstupe do mesta vás upúta veterný mlyn a panoráma celého Nesebaru. Mesto sa skladá z dvoch častí, v novej sa nachádzajú hotely a obchody ,stará časť je už spomínanou pamiatkou UNESCO.

Nesebar založili v 5. st. p.n.l. Gréci a nazvali ho Mesembria, svoje terajšie meno získal až v 11. storočí. V období Byzancie i tureckej nadvlády bolo v meste postavených množstvo kostolov. Veľký význam kvôli strategickej polohe malo mestečko práve v období Byzancie, kedy bolo frekventovaným prístavom. Neskôr bol Nesebar hlavne rybárskym a vinohradníckym centrom.

Okrem kostolíkov /kostol Krista Pantokrata, staré biskupstvo, kostol Sv. Jána.../vás iste zaujmú vydláždené, úzke uličky, nad ktorými sa týčia unikátne dvojposchodové domčeky zo 16. - 19. st., dnes niektoré slúžia ako apartmány pre turistov, vrchné poschodie majú drevené a spodné kamenné. Celé mestečko je vlastne architektonickým múzeom.

V letnej sezóne je Nesebar skoro stále zaplnený návštevníkmi z celého sveta, ale i tak  vás opantá svojim historickým duchom. Ak pri prechádzke vyhladnete, môžete sa najesť v niektorej z desiatok reštaurácií, nájdete tu dokonca aj českú menom Praga. Treba sa však pripraviť na trochu vyššie ceny.

Pláže sa nachádzajú v novej časti mesta a sú prepojené so Slnečným pobrežím. V blízkosti Nesebaru je aquapark s rovnakým menom, do ktorého premáva bezplatná kyvadlová doprava.

Samozrejmosťou je bohatý nočný život plný diskoték, kasín, herní, barov, pubov a reštaurácií.

Z vlastnej skúsenosti: Navštívila som toto rybárske mestečko nespočetne veľa krát, ale i tak mám stále na čo pozerať. Najlepšie je navštíviť Nesebar dopoludnia alebo tesne po obede. V tomto čase nie sú ulice preplnené turistami. Môžete si naplno vychutnať atmosféru desiatok romantických uličiek bez toho, aby ste sa predierali stovkami ľudí. Samozrejme, že Nesebar v nočných hodinách je naozaj nádherný, takže keď ho do detailov preskúmate cez deň, môžete sa neskôr prísť pokochať vysvieteným mestečkom i večer, či v noci.

 

Náhľad fotografií zo zložky Nesebar

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.