Choď na obsah Choď na menu

Sofia /Cофия /

11. 2. 2011

Obrázok Sofia je hlavným mestom Bulharska a s počtom cca. 1 250 000 obyvateľov zároveň aj najväčším mestom. Nachádza sa na západe krajiny pri pohorí Vitoša. Patrí k najstarším mestám Európy, história Sofie sa datuje až do 8 st. p.n.l. , kedy na jej územie prišli Tránkovia. V týchto časom sa mesto volalo Serdica. V 14. st. sa mesto stáva známym a začalo sa nazývať podľa Kostola Sv. Sofie. Dlhé storočia obývali Sofiu Turci a z tohto obdobia sa v nej zachovali nielen kúpele, ale aj dve mešity. Po oslobodení krajiny z tureckej nadvlády r. 1878 sa stáva hlavným mestom Bulharska. V súčasnosti je modernou metropolou, v ktorej sa autobusmi, trolejbusmi, metrom či maršrutkami /niečo ako taxi, zastavujú na znamenie/ môžete dostať k mnohým pamiatkam či moderným obchodným domom.

Medzi najznámejšie pamiatky patria : Chrám Alexandra Nevského /najväčšia stavba tohto druhu, postavená na pamiatku ruským vojakom, súčasťou je aj hrobka a zbierka ikon/, Katedrála Sv. Sofie, Národné divadlo Ivana Vazova, židovská synagóga, v zozname UNESCO zapísaný Bojanský kostol, Mešita Banja Baši a mnoho ďalších.

Okrem týchto pamiatok ponúka Sofia aj útulné kaviarničky, živé bulváry či architektonické skvosty.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia múzeí, najznámejšie sú Národné historické a Národné prírodovedecké múzeum.

Veľkou ozdobou mesta sú nespočetné parky, najznámejší je Mestský park s množstvom fontán obklopený reštauráciami, kaviarňami. Najväčším parkom je Park Slobody, ktorého súčasťou je ZOO, klzisko i štadióny.

Zaujímavosťou sú mestské kúpele, v ktorých si môžete nabrať vodu z minerálnych prameňov.

Hneď na skok od mesta je najstarší národný park Vitoša, ktorý je rajom pre lyžiarov i milovníkov turistiky.

Sofia má naozaj čo ponúknuť a je len na jej návštevníkoch či dajú prednosť, histórii, zábave, alebo nákupom.

 

Náhľad fotografií zo zložky Sofia

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.