Choď na obsah Choď na menu

Pramene zdravia

18. 1. 2013

gorna.jpg

Bulharsko nie sú len nádherné pláže obkolesené hotelmi, zelené pohoria pretkávané riečkami, ale aj unikátne kúpele a liečivé pramene.

Liečivú silu bulharských minerálnych prameňov poznali už staroveký Tráci a dnes len málo krajín v Európe môže konkurovať ich množstvu a rôznorodosti. Samozrejmosťou sú aj veľké zásoby liečivého bahna.

V krajine sa nachádza viac ako 550 druhov liečivých vôd a 1600 prameňov. Prevažujú vody s nízkym obsahom minerálnych látok, z celkového počtu je to 66,7 %. Studené minerálne pramene sa nachádzajú napr. v Nahrechen, Shipkovo, Smochan a.i. Prameňom s najvyššou teplotou je Sapareve Banya (103ºС), ide vlastne o jediný gejzír v krajine a aj v Európe.

Najznámejšie termálne pramene v Balkánskom pohorí sú v regiónoch Varshets, Barziya, či Lakatnik. Pri hlavnom meste Sofii sa nachádzajú pramene ako Bankya, či prameň s názvom Gorna Bankya, ktoré patria medzi najobľúbenejšie minerálky v krajine. V centrálnom Buharsku sú to pramene Strelcha, Hisarya, Banya. K ďalším obľúbeným nápojom patrí aj Devin -minerálna voda, ktorá vyviera v pohorí Rhodopy.

Množstvo liečivých zdrojov v spojení s miernou klímou krajiny zaručujú príjemnú dovolenku a oddych pre každého návštevníka Bulharska.

 

mineral_map.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.