Choď na obsah Choď na menu

Ostrov Svätej Anastázie (Boľševik)

25. 4. 2015

Tento malebný ostrovček, ktorý patrí k najmenších obývaným ostrovom sveta, leží v Burgaskom zálive 6,5 km juhovýchodne od mesta Burgas. Jeho rozloha je len 0,01 km2, ide o vulkanický skalnatý ostrov (niektoré skalnaté zrázy sú až 17 m vysoké).

1.png

Ostrov bol v minulosti opradený mnohými legendami. Jedna vraví, že ostrov chceli napadnúť piráti, ktorí hľadali poklad skrytý v skalách. Mnísi sa však uchýlili do jaskyne a modlili sa k Sv. Anastázii, aby im pomohla a zachránila ich životy. Anastázia ich modlitby vypočula a zoslala na pirátov strašnú búrku, ktorá zničila ich koráb. Vraj dodnes je možné v skalách zazrieť zvyšky pirátskej lode. Avšak poklad nebol dodnes nájdený, nakoľko je pod područím ducha mŕtveho piráta. Na ostrove sa podľa legendy nachádzajú dve jaskyne, ale vchod do nich nebol objavený, pretože sú skryté pod hladinou mora.

images4l9qu8zd.jpg

Jeho názov bol v rokoch 1945 – 1990 Bolševik podľa politických väzňov uväznených v kláštore na ostrove v roku 1924. Väzňom sa o rok neskôr podarilo utiecť a ostrov sa preslávil v mocenských kruhoch, dokonca na ňom natáčal bulharský režisér Rangel Valčanov film Na malom ostrove (r. 1958).

V 60.rokoch 20.storočia komunisti z kláštora spravili múzeum a hotel, ktoré fungujú dodnes. V roku 2014 bol ostrov kompletne zrekonštruovaný, pribudli chodníky, lavičky, osvetlenie ostrova, reštaurácie a nový hotel. Súčasťou bol i malebný maják (40 m vysoký) postavený francúzskou spoločnosťou v roku 1889. Nový maják, ktorý slúži dodnes bol postavený v r. 1914.

Ostrov vlastní pravoslávna cirkev, ale spravuje ho bulharský podnikateľ.

V letnom období premávajú na ostrov pravidelne lode z Burgasu a z Pomoria.

untitled2.png

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.